Η Τουρκία ”δεν έχει κλείσει την πόρτα” στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και την πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θεωρεί ότι ασκούνται, ιδίως στη Στοκχόλμη, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
“Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά ουσιαστικά θέτουμε αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία”, δήλωσε στο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Ερντογάν εξέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν την ένταξη, λέγοντας την Παρασκευή ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας, επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία “φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Κάθε χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη των μελών της στρατιωτικής συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.
Η Σουηδία και ο στενότερος στρατιωτικός εταίρος της, η Φινλανδία, παρέμεναν μέχρι τώρα εκτός του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο χώρες είναι επιφυλακτικές στο να ανταγωνιστούν τον μεγάλο γείτονά τους, αλλά οι ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Στοκχόλμη αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελσίνκι και θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία των 30 χωρών ήδη από τη Δευτέρα.
Ο Καλίν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι “ισχυρή, ανοιχτή και αναγνωρισμένη” στη Σουηδία ειδικότερα.
“Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν στα καταστήματα, τις δραστηριότητες, τις οργανώσεις, τα άτομα και τα άλλα είδη παρουσίας του PKK να υπάρχουν σε αυτές τις χώρες”, δήλωσε ο Καλίν.
“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να θέσουμε υπόψη όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών”, πρόσθεσε. “Φυσικά θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με τους Σουηδούς ομολόγους μας”.
Η Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει επίσημα τη διεύρυνση από τότε που εντάχθηκε στη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια.
Για χρόνια επέκρινε τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους χειρισμούς τους σχετικά με οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι μια επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν από καιρό στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, δεν καλύπτονται από την εγγύηση ασφαλείας του.
Η Τουρκία έχει επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας, βοήθησε στον εξοπλισμό της Ουκρανίας – η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και προσπάθησε να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των πλευρών, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Θέλει από το ΝΑΤΟ “να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο ορισμένων”, δήλωσε ο Καλίν.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία κινδυνεύει να φανεί πως αναζητά κάποιο αντάλλαγμα σε περίοδο πολέμου και όταν η φινλανδική και η σουηδική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, είπε: “Το εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ αναστατωμένο με την παρουσία του PKK και της FETO (γκιουλενιστών) στην Ευρώπη”.
“Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για την εθνική τους ασφάλεια, εμείς έχουμε ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια”, είπε. “Πρέπει να το δούμε αυτό από μια αμοιβαία οπτική γωνία”.
Ο Καλίν δήλωσε ότι η έντονη κριτική της Ρωσίας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τα σχέδιά τους δεν αποτελεί παράγοντα για τη στάση της Τουρκίας.
Πρόταση για εκκένωση Ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ
Η Τουρκία, πρότεινε να πραγματοποιηθεί θαλάσσια εκκένωση των τραυματιών μαχητών που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ δήλωσε ο Καλίν.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι είχε συζητήσει προσωπικά την πρόταση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει “στο τραπέζι” αν και η Μόσχα δεν έχει συμφωνήσει σε αυτήν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι άνθρωποι που απομακρύνονται από το τεράστιο χαλυβουργείο Azovstal θα μεταφέρονται από ξηράς στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, το οποίο όπως και η Μαριούπολη βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, και ένα τουρκικό πλοίο θα τους μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Κωνσταντινούπολη, είπε.
“Εάν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα, το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία”, δήλωσε ο Καλίν, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.